Dit helpt bij piekeren en bezorgdheidWat kun je toch piekeren en je zorgen maken en wat is dit toch vaak verspilde energie!

Ja, het is een onzekere tijd en ja, sommige zorgen zijn terecht, en ja soms valt het ons allemaal zwaar hoe het loopt in deze coronaperiode en wanneer en hoe dit eindigt. Gelukkig ben je geen willoos slachtoffer van je gevoelens. Je kunt bijvoorbeeld een paar keer diep ademhalen en weer contact maken met je lichaam. Probeer je bewust te zijn van wat je denkt, maar blijf op afstand en laat je niet verleiden met je gedachten mee te gaan. Soms is de situatie te intens en kun je geen rust vinden. Met behulp van je gedachten kun je het piekerproces ook onderbreken of een halt toeroepen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld vijf sleutelvragen stellen:

 1. Is wat ik denk echt waar?
 2. Is deze gedachte behulpzaam voor mij?
 3. Is mijn gedachte vriendelijk en/of wijs?
 4. Wie zou ik zijn zonder deze gedachte(n)
 5. Hoe zou ik zijn zonder deze gedachte(n)

Ook acupressuur is een veilige en ontspannende manier om je te richten op je lichaam en op het loslaten van spanningen. Zo krijg je weer de controle terug over je gedachten en kun je meer mindful reageren.

Bezorgdheid en stress heeft veel impact op hoe je je fysiek, mentaal en emotioneel voelt, op wat je aankunt, op je stemming en op je kijk op de wereld. Het gepieker speelt zich af in je hoofd, maar ook je spijsvertering kan veel last van hebben van bezorgdheid en piekeren. Het kan je mentaal uitputten en omdat je met je aandacht zo vaak bij je gedachten bent, wordt de verbinding tussen je denken en je lichaam steeds zwakker. Als dat is wat je wilt, dan kun je hier stoppen met lezen …..

Hoe zou het zijn als je meer vertrouwen zou voelen en als je je fysiek, emotioneel en mentaal krachtiger zou voelen? En dat je voelt dat je opgebouwde spanning verdwenen is of veel meer op de achtergrond is? Als je voelt dat je weer in de piekermodus terecht bent gekomen of dreigt te komen, probeer dan de volgende acupressuurpunten eens te behandelen bij jezelf. Dit liggend doen is het prettigst, maar als de nood hoog is en er is alleen een stoel voorhanden, dan kun je natuurlijk ook zittend aan de slag gaan. Als je tijdens de zelfbehandeling afstemt op hoe je je voelt, dan komt je geest ook langzamerhand tot rust.

De gekleurde cirkeltjes op de afbeeldingen geven aan waar de acupressuurpunten zich bevinden.Milt 16 (dit punt heet heel toepasselijk “Droevige buik”)

Dit ligt
langs de onderkant van de ribbenkast, op een denkbeeldige verticale lijn door
de tepels.

Door dit
punt een paar minuten vast te houden en ondertussen diep adem te halen,
stimuleer je de doorstroming van de energie in dit gebied en kun je de
spijsvertering in positieve zin beïnvloeden.

Een betere spijsvertering zorgt er ook voor dat je minder gevoelig bent voor piekeren en bezorgdheid.Gouverneurbaan 16

Dit punt
ligt midden op het achterhoofd, in de grote holte onder de schedelbasis. *

Door dit punt vast te houden wordt je denken ontspannender en ruimer en open je je hoofd, je nek en je keel.Je kunt de punten ook allebei tegelijk vasthouden. Dan leg je je rechtermiddelvinger op het punt in de holte bij je schedelbasis, en de vingers van je linkerhand rechts op milt 16 en de muis van je linkerhand links op milt 16.

Wanneer je het gevoel van ruimte en ontspanning hebt ervaren, probeer dit gevoel dan vast te houden en te onthouden. De volgende keer dat je aan het piekeren slaat en de zorgen het overnemen, kom je sneller tot ontspanning als je je dat gevoel van kalmte en ontspanning herinnert.

Misschien vind je deze post ook interessant: https://flowofenergy.nl/stress-hoe-kom-je-snel-tot-rust/

Mensen raken niet van slag door de dingen zelf, maar van de gedachten die ze over de dingen hebben.” (Epictetus)

De zwart-witfoto is afkomstig uit “In balans met acupressuur”, Michael Reed Gach, Altamira-Becht BV, 2005.

(Nederlands) Het Hart wekken

Sorry, this entry is only available in Dutch.

(Nederlands) Voel je vrij en los

Sorry, this entry is only available in Dutch.

(Nederlands) Weg met dat duffe hoofd!

Sorry, this entry is only available in Dutch.

Ontspannende meditatie voor je hart

afbeelding hart 2In mijn vorige post ben ik dieper ingegaan op wat stress allemaal met je doet.

Om je weer eens goed te ontspannen vind je hier een hele aangename hartmeditatie.

   
   

  Ga op de grond liggen, bijvoorbeeld op je yogamatje. Je kunt de meditatie ook in bed doen, maar hierbij loop je het risico dat je in slaap valt.
   
  Maak het je gemakkelijk en zorg voor een comfortabel gevoel. Zet eventueel je voeten plat op de grond als je last hebt van je rug of leg wat kussens onder je knieën.
  Neem een paar minuten de tijd om te ontspannen.
  Voel hoe je lichaam op de vloer ligt en contact maakt met de yinenergie van de aarde.
   
  Haal een paar keer diep adem, alsof je iets heel lekkers ruikt. Ontspan bewust bij iedere uitademing, laat zoveel mogelijk spanning los uit je lichaam.
  foto gekruiste armen
  Zet nu je handen gekruist in je oksel (zie foto).
  Door deze houding maakt het eerste punt van de hartmeridiaan contact met het laatste punt ervan. Doordat je armen op je hartgebied gekruist zijn, maak je ook contact met je hart.
  Blijf rustig doorademen.
   
  Neem een heel aangename herinnering in gedachten, of een situatie waarin je je heel goed voelde, of iemand of een dier waar je veel vertedering bij voelt. Laat je hoofd en je hart zich langzaam helemaal vullen met dit beeld, dit gevoel of deze gedachte.
  Neem voldoende tijd hiervoor.
   
  Stel je nu voor dat er een verbinding is tussen je hart en het middelpunt van de aarde.
  Dit kan bijvoorbeeld een koord van wit licht zijn tussen je hart en de aarde.
  Voel hoe je hart helemaal tot rust komt door deze verbinding met de aarde.
   
  Stel je daarna voor dat er een verbinding is tussen je hart en de hemel.
  Voel hoe je hart gevuld wordt met licht
  .
   
  Na verloop van tijd breng je je aandacht weer terug naar je hele lichaam.
  Voel weer hoe je op de grond ligt en adem een paar keer diep in en uit.
  Leg je handen weer naast je op de vloer of leg ze op je buik, onder je navel.
  Neem de tijd om bij te komen en rustig overeind te komen.
   
  Geniet nog na van dit gevoel van ontspanning en (innerlijke) rust.

 

“Neem rust, want een veld dat rust geeft een grote oogst.”
Ovidius

 Stress …. onderschat het niet!

Afbeelding stressbal
 
Hoe vaak zijn we niet bezig, lopen we maar door of gaan we toch weer te laat naar bed?
Goed ontspannen is een mustdo, maar zo langzamerhand ook een hele kunst geworden.
 
Omdat stress veel met je doet en omdat we zo gewend zijn geraakt aan veel en langdurige stress, ga ik er in deze post wat dieper op in.
In een volgende post deel ik een ontspannende meditatie met je.
 
 
 
Na langdurige stress past je lichaam zich aan aan de actiestand. Hierdoor vermindert het vermogen om te ontspannen. Ontspannen lukt niet of het voelt zelfs vreemd aan voor je. Of je neemt er de tijd niet meer voor, omdat je niet herkent dat je het nodig hebt.

Wat gebeurt er eigenlijk met je tijdens stress?
Zodra er sprake is van een stressvolle situatie zet ons brein twee systemen in werking. Het sympathisch zenuwstelsel zorgt bijna onmiddellijk voor de ‘vecht- of vluchtreactie‘, die ons lichaam klaarstoomt voor actie. Onze spieren spannen zich aan en onze bloeddruk en hartslag gaan omhoog, waardoor je je hart voelt bonzen in je borstkas. De pupillen verwijden zich. Het bloed wordt onttrokken aan onze organen en naar de spieren gestuurd.

De spijsvertering gaat op een laag pitje (wat het ‘vlinders in de buik’-gevoel veroorzaakt). We beginnen te zweten, zodat het lichaam na explosieve actie weer afkoelt. Het systeem is zo afgesteld dat het liever te vaak afgaat dan één keer te weinig: we schrikken ons liever tien keer kapot van een tuinslang in het gras dan dat we één keer te laks reageren op een echte slang.

Na enkele minuten treedt een tweede systeem in werking. De hypofyse, een kliertje onder in ons brein ter grootte van een erwt, geeft onze bijnieren de opdracht cortisol te produceren. Hoewel cortisol als stresshormoon een slechte naam heeft, is het wel degelijk nuttig. Het laat de bloedsuikerspiegel stijgen en de stofwisseling een tandje bijzetten. Daardoor komt er meer energie vrij om met de stressvolle situatie om te gaan.

Zoals gezegd regelt het stresshormoon cortisol dat er meer energie vrijkomt. Die energie moet wel ergens vandaan komen. Is het cortisolniveau chronisch verhoogd, dan beknibbelt ons lichaam op het onderhoud aan het immuunsysteem. Daardoor worden we op den duur kwetsbaarder voor ziektes. Daarnaast kunnen een chronisch verhoogde hartslag en bloeddruk schadelijk zijn voor hart en bloedvaten.

Stress laat ook zijn sporen na in het brein. De hippocampus – een hersengebied dat belangrijk is voor leren, onthouden en navigeren – functioneert normaal gesproken als een soort uitknop voor de stressreactie. Het gebiedje merkt verhoogde cortisolspiegels op, en schroeft de aanmaak van dat hormoon vervolgens terug. Chronische stress beschadigt de hippocampus echter, waardoor het cortisolniveau hoog blijft. Het gevolg is dat de hippocampus nog meer beschadigt raakt- een vicieuze cirkel. Naast de hippocampus beïnvloedt stress ook de amygdala, een hersengebiedje dat continu een oogje in het zeil houdt voor gevaar.

De lichamelijke effecten van stress zijn:
verhoging van hartslag en bloeddruk
verwijding van de luchtpijp
toename van de bloedsuikers (dat is brandstof)
verhoging van de spierspanning in de grote spieren
verhoging van de pijndrempel
verhoging van de bloedstolling
transpiratie

Als je nu echt in beweging komt, is dat passend voor deze gevolgen. Echter, met een zittend beroep en met de auto heen en weer is er te weinig uitlaat voor deze gevolgen.
Je belast je lichaam nog meer!

Als je langdurige stress ervaart, wat kunnen de klachten dan zijn?
Fysiek
benauwdheid, spijsverteringsproblemen, klamme handen, hartkloppingen, slaapproblemen, gespannen spieren, vermoeidheid, hoge bloeddruk

Emotioneel
prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, onzekerheid, opgejaagd gevoel, lusteloos gevoel

Mentaal
besluiteloosheid, concentratieproblemen, fouten maken, vergeetachtigheid, piekeren, chaotisch zijn, van de hak op de tak springen, een “vol” hoofd

Gedragsmatig
toevlucht zoeken in drinken, eten, rustgevende middelen, veel shoppen of sociaal terugtrekken, niet openstaan voor nieuwe situaties, ervaringen of mensen

Van belang is welke signalen jij merkt bij jezelf. Wanneer voel jij dat het tijd is voor ontspanning?
 

“In onze haast om ergens anders te komen, vertrappen we de bloem van het hiér zijn.”
Tony Parsons

 Warm en behaaglijk: een rugwarmer!

artikel rugwarmer 
Heb je het snel koud? Heb je vaak last van koude knieën en/of koude voeten?
 
Probeer dan een (wollen) rugwarmer en houd je buik en je onderrug lekker warm.
Ook als je snel last hebt van je blaas bij kou, is dit echt aan te raden. 
Je kunt hem aandoen over je hemd en onder je trui, blouse o.i.d., en niemand die er wat van ziet. 

Die van mij heb ik gekocht bij de dichtstbijzijnde thuiszorgwinkel. 

Misschien ook een fijn en duurzaam Sinterklaascadeau? 
 
 

(Nee, ik heb geen aandelen in rugwarmers, ik vind gewoon dat dit goed werkt.)

 Hoezo, goed voor je?

afbeelding wijsvingerIn de vakantie heb ik me verdiept in het boek van Giulia Enders: De mooie voedselmachine.

Ze schrijft gemakkelijk en ze legt allerlei zaken rondom de darmen en de spijsvertering goed uit. Ik besefte wat een wereld apart onze darmen eigenlijk zijn. Vaak gaan we er pas aandacht aan besteden als er problemen zijn met onze spijsvertering en/of onze darmen.

Maar proactieve positieve aandacht doet voor je lichaam wonderen, en waarom zou dat niet gelden voor je darmen?

Wat ik onder andere leerzaam vind, is dat ze het verschil Continue reading

Recept gefermenteerde venkel

 
afbeelding venkel

Gefermenteerde groenten bevatten grote hoeveelheden goede darmbacteriën (waaronder lactobacillus). 
 
Het fermenteren van groente is niet moeilijk en zo heb je altijd een voorraadje in huis om bijvoorbeeld te verwerken in een salade. 
 
 
 
 
 
 

Nodig:
1 venkel, in stukjes gesneden afbeelding venkel snijden
2 eetlepels Keltisch zout
Appelazijn
 
Bereiding:
Roer het zout door de venkel en doe dit in een wekpot. Duw het stevig aan. De venkel moet in ieder geval 2 cm onder de rand zijn (of meer; bij mij is de pot halfvol).  
 

Vul de pot nu voor 55% met appelazijn en doe er voor de rest water bij. Zorg dat de groente goed onder het vocht zit. Zet minimaal 6 dagen weg op kamertemperatuur. 

Alternatief:
In het oorspronkelijke recept stond dat je er ook nog 2 geperste teentje knoflook bij kon doen, 2 eetlepels groene kruiden en wat komijn- en cayennepoeder. Ik heb dit weggelaten omdat het me niet aansprak, maar misschien heb jij er wel zin in.
 

 Heerlijke acuyoga voor je schouders

foto brughouding
 
Deze heerlijke houding is heel goed om te doen als je last hebt van
stijve schouders
of van een frozen shoulder. Voer deze houding zo ontspannen mogelijk uit, waarbij je diep adem haalt. Probeer bij iedere uitademing wat meer spanning los te laten.
 
Je zou deze houding best 5 minuten mogen volhouden als je dat kunt, uiteraard Continue readingGratis E-Book
Meld je snel aan

Klik HIER om je aan te melden voor de nieuwsbrief en ontvang dit gratis ebook.

Do-In yoga
voel je soepel en energiek

Afbeelding Do-In yoga
Klik HIER voor meer informatie.
Een gratis proefles is mogelijk.
Yoga-Relaxdag

ontspanning, uitrusten

Klik HIER voor meer informatie over deze unieke dag.


Boeken die energie geven

Boek van de maand